Deilig å være dansk i Bergen

Deilig å være dansk i Bergen

Største pingvin-nyheten på 18 år skjedde på Akvariet i begynnelsen av mars, da flyttet det inn seks nye pingviner inn.

Det var en fin gjeng bøylepingviner fra Danmark som kom til Akvariet i mars. Kanskje vår yngste pingvin, Erna, får seg en, dansk kjæreste? sier fagansvarlig for pingvinene, Natalie Stenfeldt.

De seks, danske pingvinene kommer fra dyreparken i Billund. Det er fire gutter og to jenter som tar turen fra Legoland. Pingvinene er halvannet år gamle.

Det spesielle er at de danske pingvinene aldri har vært utendørs før. Dyreparken i Billund er en innendørspark. – Skulle likt å vite hva de danske pingvinene synes når regnet plasker ned på nebbet deres for første gang, smiler Natalie. I første omgang måtte de imidlertid plasseres innendørs, slik at de gradvis kunne tilvenne seg den kalde Sibirkulden som traff Bergen akkurat når de skulle komme. Mandag kunne de endelig treffe de andre pingvinene på Akvariet, da flyttet de inn i dammen sammen med sine nye venner. Det første møte gikk veldig fint, dyrepasseren følger nøye med og passer på.

Røslige dansker
De danske bøylepingvinene, samme art som dagens pingviner, er langt fra noen små pingler. Nykommerne veier drøyt 9,5 kilo hver, mot 6-7 kilos gjennomsnittlig matchvekt hos pingviner i dammen på Akvariet.

Les mer om Bøylepingviner

– Det er røslige dansker som kom til oss. Dagens pingvin-sjef, Grønn, får kanskje kjørt seg med å beholde sjefsstempelet i pingvindammen. Men vi gleder oss alle til å få nykommerne fra Danmark på plass. I alt får vi nå 20 pingviner på Akvariet.

Presseklipp

Tenker på dyrenes beste
Dagens pingviner har vært på Akvariet lenge. Første kullet kom helt tilbake i 1988, fra Skottland. Herr Hvit og Fru Svart fyller 31 år til sommeren, og har kanskje ikke så mange eggsesonger igjen.

Neste gjeng kom i 2000 fra Japan. Det er en god grunn til at pingvindammen på Akvariet nå får seks nye pingviner.

Når vi ikke har fått inn nye pingviner på 18 år, er det viktig å få inn friskt blod, slik at vi kan ivareta den genetiske bredde i populasjonen. 9 av våre 14 pingviner er klekket hos oss. Derfor trenger vi nye pingviner som, forhåpentligvis, kan formere seg med dagens pingviner.

Det er viktig at vi dyreparker er med og opprettholder en god genetisk bredde i de dyrepopulasjonene som vi har og som formerer seg, sier Natalie.

Dette for å forhindre innavl. Det handler også i stor grad om dyrevelferd, og vi ønsker at alle pingvinene har det bra.


Vi skal heller ikke kimse av at pingviner er ganske sosiale og trenger nye venner. Pingviner er ganske så monogame, selv om noen der også har sine eventyr. Pingvinene Erna og Ulrik (som er en jente) for eksempel har ingen kjæreste, og begynner å bli rimelig desperat, sier Natalie. Vi har 7 jenter og 7 gutter i dammen men siden det er et homofilt pingvin-par på Akvariet, er Erna og Ulrik blitt ufrivillig singel.

Hun legger til med et smil: – Målet er jo at Erna skal få seg en tøff, dansk kjæreste med tiden. Hun er ikke kjønnsmoden enda, men pingviner knytter seg tidlig til hverandre, og er stort sett monogame livet ut.

Kanskje navnekonkurranse etter hvert
Når vi har blitt kjent med våre nye danske pingviner blir det gjerne en navnekonkurranse.
 

Fra før av bor Pingrid Alexandra, Pondus, Herman Piele, Pingringen, Ping Kong, Hansemann, Erna, Gul/Rød, Erik Pingleklepp, Grønn, Svart, Hvit, Gul, og Ulrik i pingvindammen.

I løpet av våren vil det bli satt opp navneskilt ved pingvindammen, slik at publikum kan kjenne igjen de forskjellige pingvinene, basert på det fargede båndet på vingene som forteller hvem som er hvem.

Kjekt vi blir flere på Akvariet
Natalie, gleder seg til å bli kjent med de seks nye pingvinene fra Danmark.

– Det er moro at det flytter inn nye dyr på Akvariet. Det synes vi er veldig stas, og vi håper at publikum også setter pris på våre nykommere. Vi er jo veldig spent på hvilke typer de nye pingvinene er. Ingen av dagens pingviner er like. Alle har sin egen personlighet og væremåte. Og det blir alltid spennende å se hvordan nykommere blir mottatt i gjengen, og hvordan de innordner seg flokken.

– Vi tror det kommer til å bli mye pingvinunderholdning i dammen i år. Kanskje litt «sånn-reality» med ny kjærlighet, litt knuffing og kanskje et nytt par eller to.

FAKTA

Bøylepingvin er den raskeste av alle pingvinartene både på land og i vann. I vann kan den nå en fart på 36 kmt.

De kan dykke ned til 200 meter og holde pusten i 7 min.

Bøylepingvin er den 3. største av de 18 forskjellige pingvinartene.

Når de får tilbud om mat rister de på hodet. Dette betyr "ja takk" på pingvinspråket da de starter en slimproduksjon slik at de kan svelge hele fisken hel.

De "frir" til hverandre ved hjelp av fine steiner.

 

Flere artikler

Plastverk er lastverk

Plastverk er lastverk

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med, er kunnskapsformidling rundt livet i havet. De siste årene har fokuset vært rettet spesielt mot de stadig voksende plastproblemene.

Les mer

Velkommen til pingvinbursdag på Akvariet!

Velkommen til pingvinbursdag på Akvariet!

Det er med stolthet vi inviterer til 2x32 årsdag på Akvariet i Bergen søndag 30. juni. Pingvinene fru Svart og herr Hvit har bursdag, og det må feires! Les mer om hva som skjer i helgen her.

Les mer

Et hav midt i byen - med Akvariet i spissen

Et hav midt i byen - med Akvariet i spissen

Bergen ble født av havet, og lever ennå av havet. Nå foreslår Akvariet at Bergen skal få et hav - midt i byen. Bergen skal bli verdensledende på formidling og opplevelse av havet. Det Nye Akvariet vil prege en hel ny bydel, og vi vil gi byutvikling av tidligere havnearealer en ny dimensjon.

Les mer