Velkommen til PLASTBYEN 2018

Velkommen til PLASTBYEN 2018

Det skulle en hval til for å få oppmerksomhet på hvor mye plastavfall det finnes i havet. Hvalen som ble funnet rett i nærheten av Bergen i 2017 med over 30 poser og store plastflak i magen fikk hele verden til å sperre øynene opp. Er det virkelig så mye plast i havet? Og hvorfor forsvinner det ikke? Siden den gangen har kunnskapen og interessen steget kraftig. I fjor ble vi oppmerksomme på hvor mye plast det finnes i havene – i år vil vi gjøre noe med det!Velkommen til åpning av PLASTBYEN 2018  27. september kl. 11.15 ved Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange,

Vi på Akvariet har arrangerer utstillingen Plastbyen hvert år for å få folk til å bli mer oppmerksomme på plast i havet. Vi inviterer skoler og barnehager og alle andre som har lyst, til å rydde plastavfall i fjæra og bygge et kreativt byggverk av det. Av byggverkene lager vi en hel by som vi stiller ut her på Akvariet. Vi tror at barn og unge som faktisk får se hvor mye plast det er i strandkanten, forstår på en annen og dypere måte at dette ikke kan fortsette. Sammen med «plasthvalen» på Stora var Plastbyen i fjor med å sette problematikken på kartet. Nå har mange nordmenn hørt om «the great garbage patch» og vet at hverdagslige ting som klær, bildekk, kunstgress, sminke og maling fører til enorme mengder mikroplast som flommer ut i havet.

 

Bli med i konkurransen du også!

 

Nå er det på tide å handle!

Selv om ikke vi nordmenn er så veldig mange, og selv om vi sikkert er flinke til å resirkulere sammenlignet med mange andre land, monner det kraftig hvis vi klarer å begrense avfallsmengden her til lands. Vi nordmenn alene slipper ut 8000 tonn mikroplast i året! 
 

Dette kan du gjøre

 1. Resirkuler plasten du bruker
  (plast er et fantastisk materiale – det kan resirkuleres nesten uten kvalitetstap mange ganger):
  All ren og tørr emballasje som er laget av plast kan sorteres:
 • Plastbokser til is, pepperkaker o.l
 • Kaffeposer i ren plast uten aluminiumsfilm
 • Plastbegre til yoghurt, rømme o.l
 • Emballasjebrett til kjøtt, fjørfe o.l.
 • Plastflasker til ketsjup, dressing o.l
 • Plastposer – og folie
 • Plastkanner
 1. Unngå engangsemballasje eller andre -ting
  (som for eksempel bæreposer). Det finnes gode alternativer.
 1. Plukk med deg plastboss når du ser det (husk at det ofte blir brukt plast i ting som ser ut som de er laget av noe annet, som feks. papptallerkner og -krus, klær, sminke og sjampo)
 1. Vær med å bidra med et byggverk til Plastbyen og fortell flest mulig om hvorfor du gjør det og hvor viktig arbeidet mot plast i havet er

Vi på Akvariet fortsetter å jobbe mot plastavfall i havet også på andre måter, vi prøver å gjøre noe der vi kan og etterhvert som vi finner løsninger for det. Blant annet har vi gått over til papirposer i gavebutikken, vi er som eneste norske Akvarium medlem i Marine Aquariums Against Marine Litter og vi arbeider tett med våre samarbeidsparter på ulike nivå med å ha miljø både på land og vann top of mind.

Tusen takk til alle som har levert inn bidrag til Plastbyen og de som hjelper oss i arbeidet.

Til å bygge og designe selve Plastbyen har vi fått hjelp av dekoratør og designer Kjersti Hjelmeland Brakstad, hun bygget også Plastbyen 2017.

Juryen som i år skal kåre det kuleste byggverket og som vi er glade for har takket ja til dette oppdraget er:
Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange, Styreleder ved Akvariet i Bergen, Erik Bøckmann, Daglig leder i Sportsklubben Brann, Vibeke Johannesen, Havnedirektør i Bergen Havn, Johnny Breivik og Daglig leder i Grønne verdier, Mette Nygård Havre.

Flere artikler

Velkommen til PLASTBYEN 2018

Velkommen til PLASTBYEN 2018

Det skulle en hval til for å få oppmerksomhet på hvor mye plastavfall det finnes i havet. Hvalen som ble funnet rett i nærheten av Bergen i 2017 med over 30 poser og store plastflak i magen fikk hele verden til å sperre øynene opp. Er det virkelig så mye plast i havet? Og hvorfor forsvinner det ikke? Siden den gangen har kunnskapen og interessen steget kraftig. I fjor ble vi oppmerksomme på hvor mye plast det finnes i havene – i år vil vi gjøre noe med det!Velkommen til åpning av PLASTBYEN 2018  27. september kl. 11.15 ved Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange,

Les mer

Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen driver med er formidling – av både kunnskap og engasjement. Og det begrenser seg på ingen måte til Bergen. Akvariet ønsker å kunne drive med formidling og lærelyst i hele landet, og lager store og levende utstillinger som sendes på turné landet rundt.

Les mer