Møt sjøløvene Kim, Amy og Fiona

Møt sjøløvene Kim, Amy og Fiona

Tre av de mest populære dyrene på Akvariet i Bergen – Det Nasjonale Akvariet, er de herlige sjøløvene Kim, Amy og fiona. Bli kjent med den lekene, sosiale og utrolig smarte trekløveren.

Øreseler

Sjøløver tilhører gruppen øreseler. De skiller seg fra ekte seler, som for eksempel steinkobben, ved at de har mye større og sterkere fremloffer.

Dette gjør dem langt mer mobile på land ettersom de faktisk kan gå på loffene sine. Sjøløvene har dessuten eksterne øreflapper, i motsetning til ekte seler som har små åpninger rett inn til det indre øret.

 

Californiasjøløver

Akvariets tre sjøløver Kim, Amy og Fiona er alle californiasjøløver, og tåler godt både kulde og varme. De er ikke så glade i is, og foretrekker derfor å holde seg i vannet på de kaldeste dagene.

Den store dammen deres på Akvariet holder 10 varmegrader hele året og friskt sjøvann pumpes direkte inn fra dypet av Bergensfjorden.

 

Friskt sjøvann pumpes direkte inn fra dypet av Bergensfjorden.

Sjøløven Amy
Sjøløven Amy
Sjøløven Kim
Sjøløven Kim

Ulike typer

Selv om de to sjøløvene er av samme art, så har de likevel veldig ulike personligheter.

Amy på 9 år er fremdeles ganske ung, og liker å erte litt og finne på ulike sprell. Hun er utålmodig, rampete, utadvendt, glad i oppmerksomhet – både fra oss og fra Kim. Hun er veldig klar for å lære alt.

Kim som er 19 år er mye mildere og roligere, og faktisk ganske sjenert. Hun er også utrolig atletisk og ikke minst klok. Man blir veldig knyttet til dem, for de er så fantastisk levende å jobbe med. De reagerer på instinkt, og er alltid dønn ærlige.

Fiona er to år og flyttet inn på Akvariet desember 2019. Hun kommer fra en park i Tyskland og hadde ikke blitt trent før hun kom her til oss. Hun har nå begynt å lære ulike adferder og ser ut til å like de nye utfordringene det innebærer. Fiona er den miste av alle sjøløvene og elsker å tilbringe tid sammen med Kim.   
 

Jeg ser på dem som veldig gode kollegaer, forteller sjøpattedyransvarlig på Akvariet, Jannicke Johannessen

 

UTFORDRINGER MED PLAST I HAVET

Sjøløven Amy er opptatt av den marine forsøplingen og de utfordringene plast i havet gir. Verden trengte en hval full av plast for å våkne! Antall nordmenn som ser på plast som et miljøproblem har eksplodert på få år. Hvalen som ble funnet med 30 plastposer i magen har gjort mer for miljøholdningene enn noen annen kampanje. Plasthvalen
Amy gjør det hun kan for å formidle budskapet om at plast og søppel hører hjemme i søppelspannet og ikke ute i naturen.

Glad i mat

Sjøløver spiser fisk og blekksprut. De er opportunistiske rovdyr som til enhver tid vil spise det de har mest tilgang på der de er. Hoveddietten til Kim, Amy og Fiona består av sild, makrell, kolmule og lodde, men de spiser også akkar når muligheten byr seg. Kolmule er et relativt nytt tilskudd i dietten deres, og er en mager og fin fisk.

Mesteparten av treningen skjer i forbindelse med fôring. Når kolmulen er så mager kan vi fôre dyrene mer, som igjen gjør at vi også kan trene de mer. Hvor mye sjøløvene spiser er både individuelt og sesongbetont.

Ulikt kosthold

– Kim spiser gjerne rundt 5 kg fisk hver dag, mens Amy har vært mer nøysom, litt mindre aktiv og har derfor lagt lettere på seg. Hun har tidligere spist 3,5 – 4,5 kg i døgnet, men vi merker at nå som hun har lært flere høyenergiske atferder har hun også fått behov for mer.

Om vinteren trenger begge sjøløvene mer mat enn om sommeren da de bruker mer energi på å holde varmen. Siden det er frossen og ikke fersk fisk de fôres med, gir vi de multivitamintilskudd i frokosten hver dag for å sikre at alle næringsbehov blir dekket, forteller Jannicke.
 

Hvor mye veier sjøløvene?

Dyrepasserne veier sjøløvene hver onsdag, og fôrmengden reguleres etter dyrenes kroppsvekt. Idealvekten til Kim er ca. 86 kg, mens Amy er fremdeles litt liten og bør ikke veie mer enn 75 kg.

Dyrepasserne samarbeider tett med veterinærer som også er med på å vurdere dyrenes fysikk. Det er viktig at dyrene har en sunn kroppsvekt og ikke blir for tykk.

– Begge sjøløvene er imidlertid veldig glad i feit fisk som sild og makrell. Amy spiser som regel det hun blir tilbudt, mens Kim er mer kresen og liker for eksempel ikke sei, forklarer Jannicke.

Kim

Tannsjekk på sjøløven Amy

Tannsjekk på Amy

Lever lenge på Akvariet

Sjøløver lever som regel lenger under menneskelig omsorg enn det de ville gjort i naturen.

– Hos oss har de fast tilgang på mat, de gjennomgår jevnlig veterinærundersøkelser, og de risikerer ikke å bli spist av større predatorer selv om de etter hvert blir eldre og mindre spenstig.

Sjøløver som lever under menneskelig omsorg kan bli hele 30 år gamle, mens de i naturen sjelden blir eldre enn 15 år, forteller Mariel.
 

Adferdstrening

Det er ikke for å lage sirkus at dyrene trenes til å mestre ulike atferder på Akvariet. Ved å trene sjøløvene flere ganger daglig blir det derimot enklere å utføre undersøkelser og behandle dyrene dersom nødvendig. Å trene dem ved hjelp av positiv forsterkning skaper en nødvendig tillit mellom dyr og trener.

– Vi er helt avhengige av at dyrene kommer til oss frivillig, sånn at vi kan sjekke loffer, munn og andre deler av kroppen uten at det oppleves som ubehagelig for dyret.

All trening skjer altså i sjøløvenes favør, og i tillegg til at de blir aktivisert av treningen, synes de også at det er veldig gøy å lære forskjellige atferder!

Sjøløvene er glad i å leke, og leker også mye med hopp og sprett i naturen. De er glad i fart, og generelt glad i å være i aktivitet. Saltoene de tar her hos oss er også en naturlig atferd, og mye brukt som unnamanøver – forklarer Mariel.

 

Glad i applaus

Sjøløvene er ekstremt glade i oppmerksomhet, og liker at det skjer noe. De ser ofte etter dyrepasserne, og underholder gjerne publikum i vinduene.

– Vi lærer dem å sette pris på applaus, både fra oss og gjestene våre. Dyrene har opplevd mange positive situasjoner i forbindelse med applaus, og ser på det som en ekstra belønning fra publikum, sier Mariel

 

Intelligente dyr

Mariel hadde jobbet lenge med dyr før hun begynte som dyrepasser på Akvariet, og hun visste at sjøløvene var smarte. Likevel ble hun imponert.

– Jeg ble litt overrasket over hvor intelligente de faktisk er. De lærer så utrolig fort, noe som gjør at de lett kan komme oss i forkjøpet når vi prøver å lære dem noe nytt. De finner som regel alltid løsninger, og setter stor pris på nye utfordringer. De er veldig løsningsorienterte.

 

Dyrepasserne

Dyrepasserne må alltid være bevisst på at det er flere forskjellige mennesker som håndterer sjøløvene på jevnlig basis.

– Vi er åtte stykker på sjøløveteamet og sjøløvene differensierer mellom trenerne. Det er derfor viktig at vi hele tiden har en god dialog oss i mellom slik at vi håndterer dyrene så likt som mulig. Jeg trener dyrene ofte og har derfor veldig tydelige kriterier. Dette resulterer gjerne i at dyrene yter det lille ekstra, forklarer Jannicke

Sjøløvenes arbeidsdag er fra 8 - 16. De trenes fem ganger om dagen, og to av treningene er publikumspresentasjoner. Når Jannicke og de andre dyrepasserne går hjem for dagen legger sjøløvene seg og slapper av i noen velfortjente timer. De soler seg i fint vær, eller legger seg inn hvis det regner. Om natten sover de, og da liker de å ligge tett sammen, sosiale som de er.

 

Du kan møte sjøløvene Fiona, Amy og Kim på Akvariet.

Vi har sjøløvetrening hver dag kl 12.

Flere artikler

Akvariet-butikken er åpen mandag til fredag!

Akvariet-butikken er åpen mandag til fredag!

Gavebutikken vår er ikke omfattet av de nye tiltakene og vi holder åpent mandag til fredag kl. 09 – 14. Det vil også bli mulighet for bestilling via e-post, så gjør vi klar for henting og evt. levering.

Les mer

«Havet som matfat - ikke søppeldynge»

«Havet som matfat - ikke søppeldynge»

Havet er i dag fullt av plast, noe som blant annet er i ferd med å ødelegge fiskebestanden og true det undersjøiske miljøet. Med riktig fokus kan imidlertid havet selv bli en viktig del av løsningen i årene som kommer.

Les mer

Halloweenhelg på Akvariet

Halloweenhelg på Akvariet

Bli med å feire Halloweenhelg på Akvariet! Livet og stemningen på Akvariet er ikke det samme som til vanlig når spindelvevet henger fra taket og akvariene er fylt med gresskar. Kle deg i ditt skumleste kostyme (eller ikke) og bli med.

Les mer