Besøk Plastbyen 2020  - byen under vann

Besøk Plastbyen 2020 - byen under vann

For fjerde året har Akvariet arrangert og bygget Plastbyen – byen under vann. Mer enn 300 store og små byggere har bidratt til Plastbyen siden 2017. Havet er i dag fullt av plast, noe som blant annet er i ferd med å ødelegge fiskebestanden og truer det undersjøiske miljøet. Med det er viktig å holde fokus på at vi alle kan gjøre noe.

Bidrag fra Plastbyen 2019 – en plaststøvsuger

Bidrag fra Plastbyen 2019 – en plaststøvsuger

Bidrag fra Plastbyen 2019 – en plastgris

Bidrag fra Plastbyen 2019 – en plastgris

Det er nemlig barn og voksne i Bergensområdet som har laget alle byggverkene. Det er mange barnehager og skoler som bidrar, men også familier som har samlet plastavfall på fritiden og bygget de mest fantasifulle byggverkene du kan tenke deg. Tusen takk!
 

Finalebyggverk

Årets jury som bestod av Rune Gaasø (Clean Shores), Mona Maria Løberg (Naturvernforbundet), Kenneth Bruvik (Norsk jeger og fiskerforbundet) og Joackim Ekeli (Akvariet) hadde en stor utfordring med å velge ut kun fem finalebyggverk. Etter gode diskusjoner og møysommelig arbeid landet de på fem verdige vinnere, og det lengste strået trakk Ramsøy Barnehage som ble årets vinner.

 

Plast i havet er et globalt og alvorlig problem

Grunnen til at vi startet med Plastbyen for fire år siden har dessverre ikke forsvunnet. Plast i havet er fremdeles et globalt og alvorlig problem. Plast brytes nemlig ikke ned på vanlig måte, men blir over tid knust og malt av kreftene i havet til ørsmå partikler. Disse partiklene kaller vi for mikroplast. I de største havområdene finner vi enorme flak av mikroplast som ødelegger livet i havet.

Det viktigste bidraget vi kan gjøre er å redusere plastforbruket vårt og sørge for at mest mulig blir resirkulert. Men det er faktisk også viktig å snakke om problemet for å få flest mulig til å skjønne alvoret. Vi her på Akvariet har muligheten til å gjøre alle som besøker oss oppmerksom på plast i havet, og gjør det gjennom å vise fram en hel by laget bare av plastavfall. Det er nemlig bare vi – du og jeg – som kan gjøre noe for å redusere de ca. 10.000 tonnene med plast som havner i havet hvert år. 

 

Byggingen starter nå!

Det vil si at du kan gjøre en innsats ved å rydde plastavfall i fjæra og bruke det du finner til å lage et fantasifullt byggverk. Når du leverer inn byggverket ditt er du med i konkurransen om å vinne en drømmedag på Akvariet sammen med en dyrepasser (og mer enn 400 dyr). Her kan du lese litt mer om alt som skjer før og etter Plastbyen åpner, og hvordan du deltar.

 

Meld deg på Plastbyen

 

Akvariets utfordring til deg: Vær med å bidra med et byggverk til Plastbyen og fortell flest mulig om hvorfor du gjør det og hvor viktig arbeidet mot plast i havet er!

To små gutter rydder plastsøppel ved Marineholmen i Bergen
Nærbilde av en hånd som rydder plastsøppel ved Marineholmen i Bergen

Flere artikler

Nye Akvariet skal bli verdensledende

Nye Akvariet skal bli verdensledende

Om få år flytter Akvariet i Bergen fra Nordnes til Dokken. Nye Akvariet blir noe helt annet enn det vi kjenner i dag.

Les mer

Akvariet i Bergen og Atea inngår bærekraftig samarbeid

Akvariet i Bergen og Atea inngår bærekraftig samarbeid

IT-selskapet Atea blir leverandør og samarbeidspartner innen bærekraftig teknologi for Norges nasjonale akvarium. Dette er et langsiktig og strategisk samarbeid for begge parter, der vi skal bidra med vår kompetanse innen teknologi og bærekraftig IT.

Les mer

Vinterferiegøy - Nattevandring på Akvariet!

Vinterferiegøy - Nattevandring på Akvariet!

Vi gjentar suksessen og inviterer til Nattevandring for hele familien. Sett av helgen 26. – 28. februar og bli med på en uforglemmelig helg.

Les mer