«Havet som matfat - ikke søppeldynge»

Havet er i dag fullt av plast, noe som blant annet er i ferd med å ødelegge fiskebestanden og true det undersjøiske miljøet. Med riktig fokus kan imidlertid havet selv bli en viktig del av løsningen i årene som kommer.

Problematikken med plast i havet har vært et viktig fokusområde for Akvariet i Bergen gjennom mange år, og i år er også tv-aksjonen viet dette viktige temaet. Dyrepasser på Akvariet, Håkon Norstrand, er fagansvarlig for akvariebiologisk. Han synes det er flott med økt oppmerksomhet på problemet, og fokus på å finne løsninger.
 

– Det er vi mennesker som er skyld i at det er plast i havet. Problematikken har vært der så lenge vi har hatt plast, men det er nok først de siste årene folk flest har blitt klar over hvor stort problemet faktisk er, og hvilke konsekvenser det kan få, sier Håkon.

 

- Mer plast enn fisk i havet i 2050

Plasten som skyldes opp i strandkanten er nemlig bare en bitteliten brøkdel av all plasten i havet. De største mengdene finner veien til havbunnen eller siver rundt som mikroplast.

– Mikroplasten står vi i fare for å få i oss når vi spiser fisk. Plast som er dekket av alger, vil for fisken lukte og se ut som mat, og de vil fylle magesekken med noe som gir metthetsfølelse, men som de ikke kan fordøye. I 2050 regner man med at det er mer plast enn fisk i havet, en helt naturlig utvikling, om vi fortsetter som nå.
 

Løsningen finnes i havet

En viktig del av løsningen må være å finne materialer som kan gjøre samme nytte som plast gjør i dag, men som er nedbrytbare. Og noe av løsningen kan faktisk finnes i havet.

– Det er fullt mulig å få alginat-pulver fra tare til å fungere som plast. I motsetning til plast, består den av karbohydrater og vil derfor råtne og forsvinne når vi er ferdig med den, forteller Håkon.

$section['image-alt-' . ($i + 1)]
$section['image-alt-' . ($i + 1)]
$section['image-alt-' . ($i + 1)]

Havet som matfat

Visste du at tang og tare er like viktig for CO2 -fangst som regnskogen på land? Den enorme befolkningsøkningen vil om få år føre til at vi ikke har mat nok til alle. Vi er avhengige av å finne en bærekraftig måte å løse matproduksjonen på for fremtiden. Også her kan løsningen ligge i havet.

– Mens mesteparten av matproduksjonen idag skjer på land, er det avgjørende at vi i årene fremover flytter fokuset til de ressursene som finnes i havet. Fiske og havbruk blir viktig, men nå har også brilliante forskere begynt å se på hvordan vi kan spise alt av naturressurser som finnes i havet. Tare er faktisk noe av det mest næringsrike som finnes under havoverflaten, full av viktige næringsstoffer vi mennesker får i oss alt for lite av.

I Asia har de brukt tare lenge, men i vesten ser folk flest mest på det som noe slimete som er i veien når vi bader. Akvariet åpnet i februar utstillingen “Den blå skogen” som formidler viktigheten av “regnskogen under vann”.

 

Umami-smak i taren

Én ting er at alger gir næring, men er det noe godt?

– Den populære umami-smaken ligger naturlig i taren, og er enkel å få frem. Noen alger har nøytral og lite smak, mens andre igjen har en kraftigere smaker, nærmest i retning av lakris, kakao eller kaffe. Alt er naturlig salt. Jeg ser særlig for meg at tare kan brukes som supplement til ulike typer retter, og at det kan være alternativ til isbergsalat og grønnsaker. Vi selger enkelte tareprodukt som krydder, såpe og sjokolade i butikken her på Akvariet, forteller Håkon.

 

Gir livsviktig oksygen

Norge har en veldig lang kystlinje, og miljøet i havet vårt er ekstremt godt egnet til dyrking av tare. Dyrking vil bli helt nødvendig for å opprettholde bestanden.

– Taren er viktig for resten av livet i havet, og uten tare vil fisken forsvinne. Taren produserer også oksygen, og står faktisk for nesten halvparten av absolutt alt oksygenet vi mennesker trenger for å leve. I tillegg er alger en effektiv CO2-fanger, og tar faktisk opp ca 25% av all verdens CO2-utslipp. Tare-oppdrett er heldigvis så smått i gang, og det vil nok bli langt vanligere de neste årene.

Havet vil være en av våre aller viktigste ressurser i årene som kommer, og det er avgjørende at vi tar vare på det. Alger vil bli svært sentral, både med tanke på kunne finne alternativer til plast – og ikke minst for å sikre mat nok til alle.

 

Plastbyen skaper oppmerksomhet rundt plast i havet

Plastbyen ble i år engasjert for fjerde år på rad for å skape oppmerksomhet rundt plast i havet. Grunnen til at vi startet med Plastbyen for fire år siden har dessverre ikke forsvunnet. Plast i havet er fremdeles et globalt og alvorlig problem.

 

$section['image-alt-' . ($i + 1)]
$section['image-alt-' . ($i + 1)]
$section['image-alt-' . ($i + 1)]

Flere artikler