Oterne Gizmo og Bella ville ikke overlevd utenfor Akvariet. Hvordan går det med dem nå?

Oterne Gizmo og Bella ville ikke overlevd utenfor Akvariet. Hvordan går det med dem nå?

Tenk at det snart er to år siden de to forlatte oterne Gizmo og Bella kom til Akvariet i Bergen. Siden da har de funnet seg godt til å rette, både i dammen og i hverandres og publikums selskap. De er to herlige og stort sett greie otere, men kan også være ganske rampete.

Ville ikke overlevd utenfor Akvariet

De forlatte oterungene ville ikke overlevd om de ikke hadde havnet på Akvariet i Bergen for snart to år siden. Etter et lite halvår innendørs, fikk de i fjor sommer et eget utendørsområde å boltre seg på, og har siden da rukket å bli svært populære blant publikum. De var riktignok litt småskeptiske til publikum i starten, men vendte seg raskt både til dem, regn, vind, fugler og Hurtigruten, som daglig går forbi.
 

Lekne og aktive otere

– De er veldig lekne, og bruker hele området sitt aktivt. De er glade i å løpe og jage hverandre, de graver, og dykker etter ting på bunnen av dammen, og selvsagt er lek i vannsklien populært. Eldstemann Gizmo er veldig glad i å kaste ting opp i lufta, mens Bella liker å trille ting, forteller Karina Tiedgen. Hun er oter-ansvarlig dyrepasser på Akvariet i Bergen, sammen med Joachim Ekeli.
 

Vil øke kunnskapen om en truet og fredet rase

– Vi kjører ikke noe show med dem, men det er viktig for oss å presentere dem for publikum. Det er med på å øke folks kunnskap om oteren. De er en truet rase, som derfor er fredet. Det er ulovlig å hente dem ut fra naturen, men samtidig er det viktig at man rapporterer inn observasjoner når man ser dem. Norge har nemlig den viktigste bestanden av europeisk oter, men vi aner ikke hvor stor den er, forklarer Ekeli.

 

Oter som står på steiner og ser til venstre med et rødt hus i bakgrunnen.

Gizmo og Bella er mye i aktivitet, og er veldig lærevillige. - Vi jobber aktivt med å stimulere til atferder som er underholdende for dem, og vi introduserer nye leker for dem hver dag. Det er viktig for utviklingen deres at de opplever variasjon, slik at dagene deres ikke blir for forutsigbare, forteller Tiedgen.

 

Visste du at otere vanligvis lever alene?

Otere er i utgangspunktet solitære dyr, som vil si at de lever alene. Dette kan man se på Bella og Gizmo ved at de er ganske forskjellige. De har ulike måter å løse atferder på, og kommuniserer veldig forskjellig.

Bella trekker seg gjerne litt vekk, mens Gizmo er modigere, og går ofte i konfrontasjon hvis det er noe han ikke forstår eller ikke liker. I enkelte situasjoner kan han bite litt, så vi prøver å unngå atferd som fører til det. Vi arbeider aktivt med å lære ham å håndtere frustrasjon på andre måter enn konfrontasjon, men det er nok en jobb vi kommer til å bruke litt tid på, sier Ekeli.

 

- Gizmo har en slags ganster-gange når han går

Men der Gizmo er skeptisk til nye mennesker (og kjente mennesker i nye bukser), er Bella mer avslappet. Hun er imidlertid mye mer avventende til nye leker enn det han er. Og mens Bella er kjapp i steget, er Gizmo større og tyngre, og har en slags gangster-gange når han går. Han holder øyekontakt og er veldig fokusert, mens hun er nokså ukonsentrert.

– Men selv om de er ulike, har de et veldig godt forhold til hverandre. De har vokst opp sammen, og vet ikke om noe annet. De har mye underholdning i hverandre, og leker mye sammen. Gizmo kunne være litt overkjørende i starten, men Bella har lært å si i fra, og nå er de veldig likeverdige. De velger å sove sammen hver eneste natt, og det ser veldig koselig ut, forteller Tiedgen.

 

Men der Gizmo er skeptisk til nye mennesker (og kjente mennesker i nye bukser), er Bella mer avslappet.

Oteren Gizmo i vannsklien på Akvariet i Bergen

Gizmo liker seg i vannsklien

Gizmo og Bella sover sammen på Akvariet

Gizmo og Bella tar seg en powernap

Oter på Akvariet som ser i kamera

Europeisk oter, semi-akvatisk rovpattedyr i mårfamilien

Ingen planer om baby-otere

I og med at de begge er mellom halvannet til to år gamle, er det like før de blir kjønnsmodne, noe som kan bli en utfordring. Både med tankepå hvordan de forholder seg til hverandre, og hvordan de kan endre gemytt.

– Vi har allerede merket noen små tegn hos Gizmo, og har derfor satt inn kastreringschip. Hadde vi fått baby-otere, ville vi vært nødt til å fjerne Gizmo til ungene ble store, og da ville det blitt vanskelig å slippe ham inn igjen. Så det er noe vi er veldig opptatt av å unngå, sier Ekeli.

 

Kan bli opp til 22 år gamle!

Akvariets fokus er å gi de to otrene et godt liv. I naturen lever otere et sted mellom 10 og 15 år, mens de under profesjonell menneskelig omsorg kan bli helt opp til 22 år.

– Hos oss er de ikke utsatt for rovdyr eller andre ytre farer, og vi har god kontroll dersom de skulle bli syke. Bella var litt skrøpelig i starten, og da de flyttet utendørs fikk hun en form for forkjølelse og øyebetennelse som var vanskelig å bli kvitt. Men det har vi klart å hjelpe henne med, og det er langt fra sikkert at hun hadde overlevd slike utfordringer ute i naturen, sier Ekeli.

 

Rampete otere knuste rute ved hjelp av en stein

Otere er i utgangspunktet mest skumringsaktive, men når de er trygge, og opplever at de har muligheten, så foretrekker de gjerne å være aktive på dagtid. På Akvariet har de alle muligheter; sol, skygge, regn, bademuligheter, naust og andre skjulesteder. De to otrene elsker dammen sin, men det betyr ikke at de gjør ugagn!

– De kan være ganske rampete, og i vår klarte de å knuse et vindu i bassenget, trolig med hjelp av en stein. Vinduet ble pulverisert, men det var selvsagt skikkelige sikkerhetsglass, så vannet rant ikke ut. Vi ble nødt til å tømme bassenget, bestille nytt spesialglass fra utlandet, på spesialmål, montert med spesialsilikon, og det var på ingen måte noen billig fornøyelse. Men det viser litt hva de to er kapable til, smiler Tiedgen.

 

Det skjer alltid noe på Akvariet, og sikkerheten står hele tiden i fokus, både for dyrene og for publikum.

Flere artikler

Nye Akvariet skal bli verdensledende

Nye Akvariet skal bli verdensledende

Om få år flytter Akvariet i Bergen fra Nordnes til Dokken. Nye Akvariet blir noe helt annet enn det vi kjenner i dag.

Les mer

Akvariet i Bergen og Atea inngår bærekraftig samarbeid

Akvariet i Bergen og Atea inngår bærekraftig samarbeid

IT-selskapet Atea blir leverandør og samarbeidspartner innen bærekraftig teknologi for Norges nasjonale akvarium. Dette er et langsiktig og strategisk samarbeid for begge parter, der vi skal bidra med vår kompetanse innen teknologi og bærekraftig IT.

Les mer

Vinterferiegøy - Nattevandring på Akvariet!

Vinterferiegøy - Nattevandring på Akvariet!

Vi gjentar suksessen og inviterer til Nattevandring for hele familien. Sett av helgen 26. – 28. februar og bli med på en uforglemmelig helg.

Les mer