Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen driver med er formidling – av både kunnskap og engasjement. Og det begrenser seg på ingen måte til Bergen. Akvariet ønsker å kunne drive med formidling og lærelyst i hele landet, og lager store og levende utstillinger som sendes på turné landet rundt.

Myter og kunnskap om kravlende kryp

Det er utrolig mange myter om slanger, insekter og edderkopper. Noen stemmer ganske bra, mens andre er skapt av sensasjonshungrige filmregissører. Heldigvis er ikke haier så personfikserte og hevngjerrige som hvithaien «Jaws» i «Haisommer», og en anaconda er heller ikke så lang, slu og aggressiv som filmen «Anaconda» skal ha det til. Men ja; er man ekstremt uheldig kan man risikere å dø om man blir bitt av en sort enke, - og de kan være nærmere enn du tror…
 

Kunnskap er makt

For å kunne formidle nyttig kunnskap, og kanskje også avlive noen myter, har Akvariet i Bergen laget utstillingen «Kravle kryp», som handler om insekter og edderkopper. Utstillingen har gjort stor suksess i Sør-Norge, og skal nå ut på en 9 måneder lang turné i Nord-Norge. Akvariets reptilsjef Remi Sørstø Andersen har vært med å lage utstillingen, og er også med til hvert sted for å lære de lokale vertene godt opp.


Insekter er kule dyr

– Insekter og edderkopper er for mange både ekle, skumle og fascinerende. Det finnes utallige arter, og bare edderkoppene kommer i 45 000 forskjellige varianter. Da er det gøy for oss å kunne vise publikum alt fra tusenbein, pinnedyr, knelere, kakkerlakker og hjortebiller til forskjellige typer edderkopper, forteller Andersen.

Remi Andersen, reptilansvarlig ved Akvariet i Bergen
Blomsterbille

Er kravlende kryp nytte- eller skadedyr?

Hovedforskjellen mellom insekter og edderkopper er antall bein: Insektene har i utgangspunktet seks, mens edderkoppene har åtte. Og tusenbeinene har enda noen ekstra...

– Det morsomme med denne utstillingen er at den fanger alle aldre. Mens barna lar seg imponere og kjenner på skrekkblandet fryd, er det mange voksne som synes at de små dyrene er ekle. Da er det gøy for oss å kunne fortelle at det for eksempel bare er et fåtall av kakkerlakkene som er skadedyr, og at de fleste av dem gjør veldig god nytte for seg. De rydder opp, og sørger for næring til andre arter. Sånn er det med edderkopper også. Det er egentlig veldig fornuftig å ha noen husedderkopper hjemme, for de er gode nyttedyr, forklarer Andersen.

 

Bare er et fåtall av kakkerlakkene er skadedyr, og at de fleste av dem gjør veldig god nytte for seg.

 

“Den sorte enke”

Men som utstillingen viser, kan det være nyttig å ha litt kunnskap om de små krypene. For noen av dem er ganske giftige. De livsfarlige skorpionene vil man på ingen måte la ungene komme i kontakt med, og det er mange myter om edderkoppen «den sorte enke» på grunn av dens dødelige gift.

Fra utstillingen i Bodø
Tarantell

Dødelige edderkopper

– Den sorte enke lever i utgangspunktet i USA, men verden har blitt mindre, og bare her i Bergen har vi faktisk måttet rykke ut en håndfull ganger for å hente sorte enker som har kommet til byen som blindpassasjerer på båt og i container. Og det har helt sikkert kommet noen uoppdaget også. Heldigvis vil de ikke overleve lenge i vårt klima, men i en varm og klam lagerbygning vil de kunne klare seg en god stund. Og om man da plutselig skulle møte på dem, kan det være veldig greit å vite litt om hva dette er for slags kryp, smiler Andersen.

Man regner med at ca 1000 personer blir bitt av en sort enke hvert år, men siden 1960 er det faktisk bare ca 20 mennesker som har blitt drept. Risikoen er med andre ord særdeles liten.

 

Fremtidens mat

De små insektene kan få en helt ny funksjon i fremtiden. Etterhvert som vi stadig blir flere mennesker på planeten, øker bekymringen for når vi slutter å ha nok mat til å mette dem alle.

­– Her kan insektene bli viktige. De vil bli fremtidens mat. De inneholder fire ganger mer proteiner enn kylling, og vil være svært enkle å masseprodusere. Det handler bare om å behandle og tilberede dem på riktig måte, så vil de kunne bli en veldig bærekraftig måte å produsere mat på i årene som kommer, sier Andersen.

 

Etterhvert som vi stadig blir flere mennesker på planeten, øker bekymringen for når vi slutter å ha nok mat til å mette dem alle.

 

Kravlende Kryp i nærheten av deg?

Den omreisende utstillingen har gitt mersmak, og Akvariet har planer om liknende utstillinger også etter at «Kravlende Kryp» har endt sin reise.

– Vi har erfart at slike utstillinger er veldig populær andre steder i landet. Derfor har vi ved Akvariet i Bergen designet utstillingene på en fleksibel måte som gjør dem egnet til enkelt å settes opp på museer o.l. rundt i landet. For oss er det utrolig kjekt å kunne vise frem noe av det vi har til deler av landet som ellers aldri ville fått denne muligheten å se slike spennende dyr. Vi vet at Akvariet i Bergen har en spesiell plass i hjertet hos mange, og det er utrolig kjekt for oss å kunne spre vår lærelyst der interessen måtte være.

Utstillingen «Kravlende Kryp» kan oppleves på følgende steder de neste ni månedene:

Flere artikler

Gode holdninger er smittsomt. Derfor skal du være med å bygge Plastbyen 2019!

Gode holdninger er smittsomt. Derfor skal du være med å bygge Plastbyen 2019!

Det finnes mange måter å bekjempe plast i havet på. Dette enorme problemet for alt liv i sjøen og dermed hele kloden. Plastbyen kan være vårt og ditt lille bidrag. Her kan du lese hvorfor det er viktig at alle gjør litt.

Les mer

Statsministeren kommer for å besøke (fadderbarnet) Erna!

Statsministeren kommer for å besøke (fadderbarnet) Erna!

Torsdag 1. august kl 14 kommer Statsminister Erna Solberg for å besøke Akvariet og pingvinene Erna og Ninjago og pingvinkyllingen deres.

Les mer

Plastverk er lastverk

Plastverk er lastverk

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med er kunnskapsformidling rundt livet i havet. De siste årene har fokuset vært rettet spesielt mot de stadig voksende plastproblemene.

Les mer