To nye skøyere til Akvariet

To nye skøyere til Akvariet

Tidlig vår flytter det to morsomme krabater inn i den store utedammen på Akvariet i Bergen. To forlatte oterunger har fått et nytt liv i Akvariets omsorg, og skal kose seg både på land og i vann - til glede for Akvariets mange besøkende.

Ved juletider ble to små oterunger funnet forlatt av sine foreldre på to forskjellige steder i Nord Norge. En liten otergutt ble tatt hånd om i en stall i Nordland, mens en liten oterjente ble reddet fra å ende opp som kråkemat i Troms. 

- De to ville nok ikke overlevd alene uten foreldrene. Og når de så i noen uker har blitt tatt hånd om av mennesker, vil de i realiteten ikke ha noen sjanse til å klare seg om de ble satt ut i naturen igjen. Privatpersonene som fant disse to, og som tok kontakt med Akvariet i Bergen, har reddet livene deres, forteller direktør for Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen.
 

Må bli kjent med hverandre
Oteren er et semi-akvatisk rovpattedyr i mårfamilien, og har en av de tykkeste pelsene i hele dyreriket. De lever like mye i vann som på land, og er derfor utstyrt med svømmehud mellom tærne og nesebor som kan lukkes. Pelsen har vært svært verdifull, og det var i mange år skuddpremie på oteren. Men siden 1982 har dyret vært totalfredet i Norge.
 

Siden 1982 har dyret vært totalfredet i Norge.


Akvariets rutinerte dyrepasser Remi Andersen har de siste ukene hatt de to små otrene boende inne på Akvariet.

- Frem til nå har de bodd i hvert sitt område, men med innsyn til hverandre. Ingen av dem har særlig erfaring med andre otrer fra før, så de trenger litt gradvis tilvenning – både til hverandre og til oss. Foreløpig er de litt utforskende, og hun på to måneder er nok enn så lenge mer nysgjerrig på kontakt enn det han på fire måneder er, forteller Andersen.

Overtar for selene
De to otrene overtar den store utedammen når Akvariets to seler flytter til den Balai-godkjente og EAZA-godkjente Safaripark Beekse Bergen. Litt kult at den har Bergen i sitt navn.

- Vi setter alltid dyrevelferden i høysetet, og har sett at utedammen vår her på Nordnes har blitt for liten for de store selene våre. Særlig i høysesongen med mange publikummere tett inntil dammen, kunne selene bli litt urolige. Vi har derfor brukt de siste sju månedene på å se oss om etter et nytt og godt hjem til dem, der vi er trygge på at de vil trives og ha det bra, forteller direktør Melingen.

 

Vi setter alltid dyrevelferden i høysetet, og har sett at utedammen vår her på Nordnes har blitt for liten for de store selene våre.
- Geir Olav Melingen, direktør

Robuste rabagaster
- Otrer er langt mer robuste dyr, og vil ikke ha de samme utfordringene som selene har hatt. De kommer til å stortrives her, forsikrer Remi Andersen.

Den store seldammen blir nå klargjort for de nye beboerne, og på land vil de to otrene få et enda større område å boltre seg på.


- Otrer kan til en viss grad læres opp til å gjøre små kunster, men de kan også være noen små rabagaster, smiler Remi Andersen.


Skikkelige forhold
Akvariet i Bergen fikk faktisk tillatelse til å hente inn ville otere fra naturen tidlig på 80-tallet. Nå 35 år senere er dette naturlignok ikke lenger lov, og det er kun som del i en redningsaksjon at parken nå har anledning til å ta imot de to krabatene. 

Både nasjonalt og internasjonalt samarbeider ulike akvarier og dyreparker godt, og deler kunnskap og erfaring med hverandre. Driftsleder Espen Hansen og dyrepasser Remi Andersen var nylig på besøk hos Lofotakvariet og fikk oppdatert seg grundig på oterhold. Alt skal nå ligge til rette for at både de to otrene og publikum har mye å se frem til tiden som kommer.

– Vi gleder oss veldig til otrene blir klare til å slippes ut i sine nye omgivelser, og til vi kan vise dem frem for publikum utpå vårparten en gang, sier Andersen
 

Presseoppslag

Flere artikler

Gode holdninger er smittsomt. Derfor skal du være med å bygge Plastbyen 2019!

Gode holdninger er smittsomt. Derfor skal du være med å bygge Plastbyen 2019!

Det finnes mange måter å bekjempe plast i havet på. Dette enorme problemet for alt liv i sjøen og dermed hele kloden. Plastbyen kan være vårt og ditt lille bidrag. Her kan du lese hvorfor det er viktig at alle gjør litt.

Les mer

Statsministeren kommer for å besøke (fadderbarnet) Erna!

Statsministeren kommer for å besøke (fadderbarnet) Erna!

Torsdag 1. august kl 14 kommer Statsminister Erna Solberg for å besøke Akvariet og pingvinene Erna og Ninjago og pingvinkyllingen deres.

Les mer

Plastverk er lastverk

Plastverk er lastverk

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med er kunnskapsformidling rundt livet i havet. De siste årene har fokuset vært rettet spesielt mot de stadig voksende plastproblemene.

Les mer