To nye skøyere til Akvariet

To nye skøyere til Akvariet

Tidlig vår flytter det to morsomme krabater inn i den store utedammen på Akvariet i Bergen. To forlatte oterunger har fått et nytt liv i Akvariets omsorg, og skal kose seg både på land og i vann - til glede for Akvariets mange besøkende.

Ved juletider ble to små oterunger funnet forlatt av sine foreldre på to forskjellige steder i Nord Norge. En liten otergutt ble tatt hånd om i en stall i Nordland, mens en liten oterjente ble reddet fra å ende opp som kråkemat i Troms. 

- De to ville nok ikke overlevd alene uten foreldrene. Og når de så i noen uker har blitt tatt hånd om av mennesker, vil de i realiteten ikke ha noen sjanse til å klare seg om de ble satt ut i naturen igjen. Privatpersonene som fant disse to, og som tok kontakt med Akvariet i Bergen, har reddet livene deres, forteller direktør for Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen.
 

Må bli kjent med hverandre
Oteren er et semi-akvatisk rovpattedyr i mårfamilien, og har en av de tykkeste pelsene i hele dyreriket. De lever like mye i vann som på land, og er derfor utstyrt med svømmehud mellom tærne og nesebor som kan lukkes. Pelsen har vært svært verdifull, og det var i mange år skuddpremie på oteren. Men siden 1982 har dyret vært totalfredet i Norge.
 

Siden 1982 har dyret vært totalfredet i Norge.


Akvariets rutinerte dyrepasser Remi Andersen har de siste ukene hatt de to små otrene boende inne på Akvariet.

- Frem til nå har de bodd i hvert sitt område, men med innsyn til hverandre. Ingen av dem har særlig erfaring med andre otrer fra før, så de trenger litt gradvis tilvenning – både til hverandre og til oss. Foreløpig er de litt utforskende, og hun på to måneder er nok enn så lenge mer nysgjerrig på kontakt enn det han på fire måneder er, forteller Andersen.

Overtar for selene
De to otrene overtar den store utedammen når Akvariets to seler flytter til den Balai-godkjente og EAZA-godkjente Safaripark Beekse Bergen. Litt kult at den har Bergen i sitt navn.

- Vi setter alltid dyrevelferden i høysetet, og har sett at utedammen vår her på Nordnes har blitt for liten for de store selene våre. Særlig i høysesongen med mange publikummere tett inntil dammen, kunne selene bli litt urolige. Vi har derfor brukt de siste sju månedene på å se oss om etter et nytt og godt hjem til dem, der vi er trygge på at de vil trives og ha det bra, forteller direktør Melingen.

 

Vi setter alltid dyrevelferden i høysetet, og har sett at utedammen vår her på Nordnes har blitt for liten for de store selene våre.
- Geir Olav Melingen, direktør

Robuste rabagaster
- Otrer er langt mer robuste dyr, og vil ikke ha de samme utfordringene som selene har hatt. De kommer til å stortrives her, forsikrer Remi Andersen.

Den store seldammen blir nå klargjort for de nye beboerne, og på land vil de to otrene få et enda større område å boltre seg på.


- Otrer kan til en viss grad læres opp til å gjøre små kunster, men de kan også være noen små rabagaster, smiler Remi Andersen.


Skikkelige forhold
Akvariet i Bergen fikk faktisk tillatelse til å hente inn ville otere fra naturen tidlig på 80-tallet. Nå 35 år senere er dette naturlignok ikke lenger lov, og det er kun som del i en redningsaksjon at parken nå har anledning til å ta imot de to krabatene. 

Både nasjonalt og internasjonalt samarbeider ulike akvarier og dyreparker godt, og deler kunnskap og erfaring med hverandre. Driftsleder Espen Hansen og dyrepasser Remi Andersen var nylig på besøk hos Lofotakvariet og fikk oppdatert seg grundig på oterhold. Alt skal nå ligge til rette for at både de to otrene og publikum har mye å se frem til tiden som kommer.

– Vi gleder oss veldig til otrene blir klare til å slippes ut i sine nye omgivelser, og til vi kan vise dem frem for publikum utpå vårparten en gang, sier Andersen
 

Presseoppslag

Flere artikler

Velkommen til PLASTBYEN 2018

Velkommen til PLASTBYEN 2018

Det skulle en hval til for å få oppmerksomhet på hvor mye plastavfall det finnes i havet. Hvalen som ble funnet rett i nærheten av Bergen i 2017 med over 30 poser og store plastflak i magen fikk hele verden til å sperre øynene opp. Er det virkelig så mye plast i havet? Og hvorfor forsvinner det ikke? Siden den gangen har kunnskapen og interessen steget kraftig. I fjor ble vi oppmerksomme på hvor mye plast det finnes i havene – i år vil vi gjøre noe med det!Velkommen til åpning av PLASTBYEN 2018  27. september kl. 11.15 ved Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange,

Les mer

Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Kravlende kryp fra Akvariet over hele landet

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen driver med er formidling – av både kunnskap og engasjement. Og det begrenser seg på ingen måte til Bergen. Akvariet ønsker å kunne drive med formidling og lærelyst i hele landet, og lager store og levende utstillinger som sendes på turné landet rundt.

Les mer