Har du besøkt PLASTBYEN 2018?

Har du besøkt PLASTBYEN 2018?

En hval med plast i magen skulle til for å øke oppmerksomheten rundt plastavfall i havet. Hvalen som ble funnet rett i nærheten av Bergen i 2017 med over 30 poser og store plastflak i magen fikk hele verden til å sperre opp øynene. Er det virkelig så mye plast i havet? Og hvorfor forsvinner det ikke? Siden den gang har kunnskapen og interessen steget kraftig. I fjor ble vi oppmerksomme på hvor mye plast det finnes i havene – i år vil vi gjøre noe med det!

PLASTBYEN 2018 ble åpnet 27. september ved Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange. Det ble en utrolig kul by! Tusen takk til alle som har levert kunstverk til PLASTBYEN 2018.
 

Vinneren av Plastbyen 2018 ble MARIHØNA BARNEHAGE. 2.plass gikk til LONEVÅG SKULE og 3. plass til SÆDALEN BARNEHAGE. 

 

Kunstverk Plastbyen

En liten smakebit av den flotte Plastbyen.

Miniatyrhus i plast

Åpning av Plastbyen 2018 ved Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange og Direktør på Akvariet i Bergen Geir Olav Melingen.

 

Akvariet i Bergen arrangerer utstillingen Plastbyen hvert år for å skape oppmerksomhet rundt plast i havet. Skoler, barnehager og alle som ønsker blir invitert til å rydde plast i fjæra og bygge et kreativt byggverk av plasten. Byggverkene blir deretter satt sammen til en hel by som vi stiller ut her på Akvariet. Vi tror at når barn og unge observerer mengden plast i strandkanten får de en dypere forståelse av problemet.

Sammen med «plasthvalen» på Sotra var Plastbyen i fjor med på å sette problematikken på kartet. Flere nordmenn i dag har hørt om «the great garbage patch» og vet at hverdagslige ting som klær, bildekk, kunstgress, sminke og maling fører til enorme mengder mikroplast som flommer ut i havet.

 

Nå er det på tide å handle!

Til tross for at Norge er lite, og kanskje i verdenstoppen på kildesortering, er det fortsatt ekstremt viktig å begrense avfallsmengden her til lands. Vi nordmenn alene slipper ut 8000 tonn mikroplast i året!

 

Dette kan du gjøre

 1. Resirkuler plasten du bruker:
  (Plast kan ofte resirkuleres nesten uten kvalitetstap)
  All ren og tørr emballasje som er laget av plast kan sorteres:
 • Plastbokser til is, pepperkaker o.l.
 • Kaffeposer i ren plast uten aluminiumsfolie
 • Plastbegre til yoghurt, rømme o.l.
 • Emballasjebrett til kjøtt, fjørfe o.l.
 • Plastflasker til ketsjup, dressing o.l.
 • Plastposer og plastfolie
 • Plastkanner
 1. Unngå engangsemballasje: For eksempel bæreposer. Det finnes andre gode alternativer!
 2. Plukk med deg plastavfall når du ser det: Husk! Det er ofte plast i ting som ser ut som de er laget av noe annet, som for eksempel papptallerkner og -krus, klær, sminke og sjampo.
 3. Bli med og bygg Plastbyen! Spre ordet sammen med Akvariet om hvor viktig arbeidet mot plast i havet er.

 

Plast i havet
Sjøløven Amy plukker plast

Akvariet i Bergen fortsetter jobben mot plastavfall i havet. Vi prøver hele tiden å gjøre det vi kan etterhvert som vi finner løsninger for det. Blant annet har vi gått over til papirposer i gavebutikken, vi er som eneste norske Akvarium medlem i Marine Aquariums Against Marine Litter og vi arbeider tett med våre samarbeidspartnere på ulike nivåer med miljø som top of mind, både på land og i vann.

 

Tusen takk til alle som har levert inn bidrag til Plastbyen og de som hjelper oss i arbeidet.

 

Til å bygge og designe selve Plastbyen har vi fått hjelp av dekoratør og designer Kjersti Hjelmeland Brakstad, som også var med på å sette opp Plastbyen 2017.

 

Juryen som i år skal kåre det kuleste byggverket og som vi er glade for har takket ja til dette oppdraget er:
Næringssjef i Bergen Kommune, Elin Sjødin Drange (leder av juryen), Styreleder ved Akvariet i Bergen, Erik Bøckmann, Daglig leder i Sportsklubben Brann, Vibeke Johannesen, Havnedirektør i Bergen Havn, Johnny Breivik og Daglig leder i Grønne verdier, Mette Nygård Havre.

 

Plastbyen 2018: Vi kan alle gjøre en innsats!

 

 

Vil du vite mer? Temautstillingen “Et hav av søppel” setter fokus på gjenstander av plast, gummi og andre lite nedbrytbar avfall i havet.

Flere artikler

Erna som absolutt skulle bli mamma.

Erna som absolutt skulle bli mamma.

I fjor falt Erna (4 år) og den nyinnflyttede dansken Ninjago (2 år) pladask for hverandre.

Les mer

Plastverk er lastverk

Plastverk er lastverk

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med er kunnskapsformidling rundt livet i havet. De siste årene har fokuset vært rettet spesielt mot de stadig voksende plastproblemene.

Les mer

Et hav midt i byen - med Akvariet i spissen

Et hav midt i byen - med Akvariet i spissen

Bergen ble født av havet, og lever ennå av havet. Nå foreslår Akvariet at Bergen skal få et hav - midt i byen. Bergen skal bli verdensledende på formidling og opplevelse av havet. Det Nye Akvariet vil prege en hel ny bydel, og vi vil gi byutvikling av tidligere havnearealer en ny dimensjon.

Les mer