Velkommen til PLASTBYEN 2019

Velkommen til PLASTBYEN 2019

Hipp hurra og gratulerer til årets vinner av Plastbyen 2019 som ble Storetveit Skole med den skjarmerende Edderkopparaplyen. Akvariet i Bergen arrangerer utstillingen Plastbyen for tredje år på rad for å skape oppmerksomhet rundt plast i havet.

I slutten av september åpnet konsernsjef i BOB Harald Schjeldrup Plastbyen 2019 på Akvariet med mange barnehagebarn, skoleelver og andre tilstede. Det var god stemning og mange spente øyner som var klar for å se årets “by under havet”. Det er tredje år på rad vi arrangerer denne konkurransen.

 

Vinnere

Vi takker for alle innsendte bidrag og gratulerer følgende tre verk som vinnere. 

 1. Plass – Edderkopparaply av Storetveit Skole
 2. Plass – Yoghurtormen av Løvstakken Barnehage
 3. Plass – Plastikkstøvsuger som heter Rara av Espira barnehage - Eventyrskogen

Her kan du se de 9 finalistene.

Se finalistene

 

Mange flotte byggverk har blitt innlevert

Som de tidligere årene er det dyktige Kjersti Hjelmeland Brakstad som har designer og bygge plastbyen. Det er utfordrende å få frem de unike byggverkene, passe på at de alle får skinne og at publikum får sett de. Men her er Kjersti god, så det er bare å glede seg. Vi har fått inn rundt 70 byggverk av smått og stort og juryen hadde en tøff jobb med å velge ut “bare” 9 finalister.
 

 

Årets kompetente jury

Harald Schjelderup, BOB – Haakon Vatle, Statsraad Lehmkuhl – Rønnaug Nymark, Visit Bergen – Anne Line Grepne, Stacc Flow AS (og styremeldem i Stiftelsen Akvariet i Bergen) og Fredrik Haugen, – SK Brann .

 

 

Harald Schjeldrup står for den offisielle åpningen.

Plastbyen åpnes.

 

Akvariet i Bergen arrangerer utstillingen Plastbyen for tredje år på rad for å skape oppmerksomhet rundt plast i havet. Skoler, barnehager og alle som ønsker blir invitert til å rydde plast i fjæra og bygge et kreativt byggverk av plasten. Byggverkene blir deretter satt sammen til en hel by som vi stiller ut her på Akvariet. Vi tror at når barn og unge observerer mengden plast i strandkanten får de en dypere forståelse av problemet.

Sammen med «plasthvalen» på Sotra var Plastbyen i fjor med på å sette problematikken på kartet. Flere nordmenn i dag har hørt om «the great garbage patch» og vet at hverdagslige ting som klær, bildekk, kunstgress, sminke og maling fører til enorme mengder mikroplast som flommer ut i havet.

 

Nå er det på tide å handle!

Til tross for at Norge er lite, og kanskje i verdenstoppen på kildesortering, er det fortsatt ekstremt viktig å begrense avfallsmengden her til lands. Vi nordmenn alene slipper ut 8000 tonn mikroplast i året!

 

Dette kan du gjøre

 1. Resirkuler plasten du bruker:
  (Plast kan ofte resirkuleres nesten uten kvalitetstap)
  All ren og tørr emballasje som er laget av plast kan sorteres:
 • Plastbokser til is, pepperkaker o.l.
 • Kaffeposer i ren plast uten aluminiumsfolie
 • Plastbegre til yoghurt, rømme o.l.
 • Emballasjebrett til kjøtt, fjørfe o.l.
 • Plastflasker til ketsjup, dressing o.l.
 • Plastposer og plastfolie
 • Plastkanner
 1. Unngå engangsemballasje: For eksempel bæreposer. Det finnes andre gode alternativer!
 2. Plukk med deg plastavfall når du ser det: Husk! Det er ofte plast i ting som ser ut som de er laget av noe annet, som for eksempel papptallerkner og -krus, klær, sminke og sjampo.
 3. Bli med og bygg Plastbyen! Spre ordet sammen med Akvariet om hvor viktig arbeidet mot plast i havet er.

 

Akvariet i Bergen fortsetter jobben mot plastavfall i havet. Vi prøver hele tiden å gjøre det vi kan etterhvert som vi finner løsninger for det. Blant annet har vi gått over til papirposer i gavebutikken, vi er som eneste norske Akvarium medlem i Marine Aquariums Against Marine Litter og vi arbeider tett med våre samarbeidspartnere på ulike nivåer med miljø som top of mind, både på land og i vann.

 

Plastbyen 2019: Vi kan alle gjøre en innsats!

Flere artikler

Fem gode grunner til at din neste date skal være på Akvariet

Fem gode grunner til at din neste date skal være på Akvariet

Det har skjedd igjen. Begge har sveipet til høyre, og begge har sagt ja. Det blir date. Nå gjenstår det vesentlige spørsmålet. Hvor skal dere? Og hva skal dere gjøre?

Les mer

Hopp i fjorden med Fjorden Baby!

Hopp i fjorden med Fjorden Baby!

7. februar spiller Fjorden Baby en eksklusiv konsert så nært Fjorden de kommer (i alle fall utenfor postnummer 5071): Omgitt av fisk og trolsk undervannsstemning i Rotunden (det runde rommet med ni enorme akvarier).

 

Les mer

An ocean of garbage

An ocean of garbage

One of the most important the Bergen Aquarium is working on is the dissemination of knowledge about life in the sea. In recent years, the focus has been specifically on the ever-increasing plastic problems.

Les mer