Illustrasjon av plastflasker med et blått hav som bakgrunn

Bli med å bygge!

Bygg et kunstverk av plast og vinn en drømmedag på Akvariet!

Plastbyen 2020 åpner onsdag 23. septbemer!

 

Hva er Plastbyen?

Vi på Akvariet i Bergen ønsker å lære barn (og voksne!) om miljøproblemet og marin forsøpling. Dette klarer vi ikke å gjøre alene, men alle kan gjøre litt. Siden 2017 har vi arrangert Plastbyen, hvor vi oppfordrer venner, familie, barn, skoleklasser og barnehager til å rydde plast i strandsonen (og naturen ellers) og lage kreative huslignende byggverk av plastsøppelet man finner. Når bidragene er levert inn stiller vi dem ut i Plastbyen på Akvariet. Alle som leverer inn et bidrag er med i trekningen av en drømmedag “behind-the-scenes” hos oss.

 

Hvorfor bør du bli med?

Vi trenger å skape oppmerksomhet rundt plast i havet! På verdensbasis bidrar plastforsøpling til at mellom 8–12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Det er det samme som vekten av fem millioner biler! I Stillehavet finner vi mengder mikroskopiske plastbiter, kjent som mikroplast, i store flak som er svært skadelige for dyre- og plantelivet. De største av disse flakene er på størrelse med Texas
 

Meld deg på Plastbyen her

 

Det meste av plastsøppelet kommer fra land

Det betyr at vi kan gjøre noe med det! 80 prosent av søppelet som havner i havet kommer fra aktivitet på land. Det kan være en plastpose som blåser bort, en sneip som kastes på bakken eller avfall fra storindustrien som dumpes. Aktiviteter på havet, som fiskerier, petroleumsindustri og shipping utgjør altså kun 20 prosent.

 

Vil du lære mer om plast i havet?

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med er kunnskapsformidling rundt livet i havet.

Les mer
 

Slik kan du vinne en drømmedag på Akvariet

1. Samle plast. Ta med venner, familie, skoleklassen, barnehagen eller hvem du vil og rydd plastavfall på stranden i ditt nærområde. Det er selvfølgelig lov å bruke all plast dere finner. Husk å skylle plasten godt før dere starter å bygge. (Vi oppfordrer til å bruke plast du har ryddet/plukket i naturen).

2. Bygg noe av plasten. Lag et fantasifullt huslignende byggverk eller et dyr som lever i sjøen av plasten dere finner. Limpistol, saks/kniv og maling er lov. Bruk kreativiteten!

Hvert kunstverk bør ikke overstige en A5-side mht. flate. Levér enkeltstående verk (ikke limt fast på en plate). La kreativiteten blomstre! Hvordan hadde for eksempel et hus sett ut under vann!?

3. Lever bidraget ditt. Ditt bidrag leverer du/dere til Akvariet i Bergen i perioden 7.-16. september.

4. Dette kan du vinne. Premien blir en drømmedag “behind-the-scenes” sammen med dyrepassere på Akvariet for hele klassen, barnehageavdelingen, vennene eller familien som har vært med. Lykke til!

Velkommen til åpning!

Utstillingen av Plastbyen 2020 åpner onsdag 23. september kl 11.15 på Akvariet. Vi gleder oss til å se deg!

Lurer du på noe? Kontakt oss på post@akvariet.no eller telefon 55 55 71 71.

Ung gutt plukker plastsøppel i naturen

 

Visste du at?

15 tonn plast ender opp i havet hvert eneste minutt, døgnet rundt. Om vi ikke gjør noe nå kan vi ende opp med å ha mer plast enn fisk i havet i ÅR 2050. 

Historien bak Plastbyen og vårt plast-engasjement

Vi på Akvariet ønsker å sette søkelyset på plastproblemet, og har et ønske om å opplyse og øke bevisstheten rundt problemet, på en underholdende og engasjerende måte. Resultatet så dagens lys fredag 29. september 2017, da dørene til Plastbyen 2017 åpnet for aller første gang. Dette var en helt ny utstilling som inneholdt verdens første, største og flotteste by - bygget i sin helhet av plastavfall fra havet!

Med verket «Blekkspruten» stakk Skogen Barnehage på Askøy av med seieren for flotteste byggverk i Plastbyen 2017, og vant en drømmedag på Akvariet.

Plastbyen 2017 var en stor suksess; over 70 bygg ble levert inn, tusenvis stemte på sine favorittbygg, og folk møtte opp i hopetall for å se alle de kreative byggene med egne øyne. Best av alt – vi klarte å kombinere læring og underholdning, og fikk samtidig satt fokus på dette viktige miljøproblemet – et miljøproblem Plasthvalen er et skremmende bilde på.

Visste du at?

Nordmenn sier ja takk til 930 millioner poser hvert år.