Illustrasjon av søppel på en strand som bakgrunn med Plastbyen logo

Bygg et hus, et dyr, et kunstverk, et monster… Bygg hva du vil og vinn en drømmedag på Akvariet!

Velkommen til åpning av

Plastbyen 2020 onsdag 23. september kl 11.15 (Storsalen).

Vår dyktige jury er:
Rune Gaasø (Clean Shores), Mona Maria Løberg (Naturvernforbundet), Kenneth Bruvik (Norsk jeger og fiskerforbundet) og Joackim Ekeli (Akvariet).

Vi på Akvariet i Bergen ønsker å lære barn (og voksne!) om plast i havet og det enorme problemet dette er. Siden 2017 har vi arrangert Plastbyen, der vi oppfordrer venner, familier, barn, skoleklasser og barnehager til å rydde plast i strandsonen (og naturen ellers), og lage kreative byggverk av plastavfallet fra ryddingen. Når bidragene er levert inn stiller vi dem ut i Plastbyen på Akvariet hvor en jury kårer de beste byggverkene. Disse «finalistene» kan man stemme på, og den som får flest stemmer får en drømmedag med en dyrepasser “behind-the-scenes” hos oss for hele klassen/barnehagen/familien.

 

Hvorfor bør du bli med?

Vi trenger å skape oppmerksomhet rundt plast i havet! På verdensbasis bidrar plastforsøpling til at mellom 8–12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Helt hverdagslige produkter som sminke, tekstiler, papptallerkener, kontaktlinser og emballasje fører til at vi overalt i de store verdenshavene finner mengder mikroskopiske plastbiter, kjent som mikroplast, i store flak som er svært skadelige for dyre- og plantelivet. Hvis du er med å rydde strandområdene våre for plast har du gjort en god ting for å motvirke problemet.

 

Akvariets strandryddedag!

Fra 5. til 20. september var det «Strandryddeuka» i regi av Hold Norge Rent. Akvariet arrangerte en egen strandryddedag lørdag 5. september i Kollevåg på Askøy i samarbeid med HNR. Da ble en anledning til å finne verdifullt byggemateriale til Plastbyen og rense havet for plast samtidig. Vi var flere ansatte fra Akvariet som var der. Vi smakte og på livet i havet! (eller pølser for de som heller ville ha det). Les mer om strandryddedagen.

 
Vil du lære mer om plast i havet?

Noe av det viktigste Akvariet i Bergen arbeider med er kunnskapsformidling rundt livet i havet.

Les mer
 

Slik kan du vinne en drømmedag på Akvariet
 

1. Samle plast. Ta med venner, familie, skoleklassen, barnehagen eller hvem du vil og rydd plastavfall på stranden i ditt nærområde. Det er selvfølgelig lov å bruke all plast dere finner. Husk å skylle plasten godt før dere starter å bygge. (Vi oppfordrer til å bruke plast du har ryddet/plukket i naturen).

2. Bygg noe av plasten. Lag et fantasifullt huslignende byggverk eller et dyr som lever i sjøen av plasten dere finner. Limpistol, saks/kniv og maling er lov. Bruk kreativiteten!

Hvert kunstverk bør ikke overstige en A5-side mht. flate. Levér enkeltstående verk (ikke limt fast på en plate). La kreativiteten blomstre! Hvordan hadde for eksempel et hus sett ut under vann?!

3. Lever bidraget ditt. Ditt bidrag leverer du/dere til Akvariet i Bergen i perioden 7-16. september.

4. Dette kan du vinne. Premien blir en drømmedag “behind-the-scenes” sammen med dyrepassere på Akvariet for hele klassen, barnehageavdelingen, vennene eller familien som har vært med. Lykke til!


Ung gutt plukker plastsøppel i naturen
Lurer du på noe?

Kontakt oss på post@akvariet.no eller telefon 55 55 71 71.

 

Velkommen til åpning!

Utstillingen av Plastbyen 2020 åpner onsdag 23. september kl 11.15 på Akvariet. Vi gleder oss til å se deg!

Hele 94 prosent av plasten som havner i havet, synker til bunns. 

Historien bak Plastbyen og vårt plastengasjement

Vi på Akvariet ønsker å sette søkelyset på plastproblemet, og har et ønske om å opplyse og øke bevisstheten rundt problemet, på en underholdende og engasjerende måte. Resultatet så dagens lys fredag 29. september 2017, da dørene til Plastbyen 2017 åpnet for aller første gang. Dette var en helt ny utstilling som inneholdt verdens første, største og flotteste by - bygget i sin helhet av plastavfall fra havet!

Med verket «Blekkspruten» stakk Skogen Barnehage på Askøy av med seieren for flotteste byggverk i Plastbyen 2017, og vant en drømmedag på Akvariet.

Plastbyen 2017 var en stor suksess; over 70 bygg ble levert inn, tusenvis stemte på sine favorittbygg, og folk møtte opp i hopetall for å se alle de kreative byggene med egne øyne. Best av alt – vi klarte å kombinere læring og underholdning, og fikk samtidig satt fokus på dette viktige miljøproblemet – et miljøproblem Plasthvalen er et skremmende bilde på.

Alle havskilpadder, 

40 prosent av all sjøfugl 

og 60 prosent av all hval 

har plast i magen